Toast Skagen

Toast Skagen, även kallad Skagentoast är en otroligt lyxig förrätt som faktiskt kommit att bli en av de vanligaste förrätterna i Sverige. Det är den svenske kocken Tore Wretman som skapade och lanserade Toast Skagen i mitten av 1900-talet.

Toast Skagen uppfanns under en segeltävling utanför Jyllands nordspets i Danmark, där Skagen ligger. Tore som var kocken ombord på segelbåten Salta Marina 1956 ville pigga upp sin besättning, eftersom de höll på att förlora tävlingen. Ingredienserna var väldigt begränsade och kocken tog det han hade ombord, vilket var ägg och olja, räkor, vitt bröd, lite löjrom och dill. Förrätten dök därefter upp på restaurang Riche i Stockholm som ägdes av samma kock som på segelbåten, nämligen Tore Wretman.

Flera kockar har sedan gjort sina varianter av Toast Skagen som exempelvis de lite mer kända kockarna Per Morberg och Leif Mannerström.

Nedan ser vi en variant av Toast Skagen i filmklippet

I Tore Wretmans grundrecept så användes smörstekt och rostat vitt bröd med majonnäs, blandat med räkor och löjrom. Därefter gjordes en del återgivningar med dill och flera byter ut majonnäs eller blandar i creme fraiche i Skagentoasten. I Per Morbergs tolkning av Toast Skagen blandar han i en tesked konjak och lite salt och peppar, medan Leif Mannerström lägger på en tesked dijonsenap, finskuren gräslök och rödlök. Löjrom används för att toppa Skagentoasten.

Skagen ligger i Danmark, men det är alltså de svenska kockarna som gjort Toast Skagen känd över hela världen.

Skagenröra kan vi idag köpa i alla matbutiker och vitt bröd finns att köpa överallt med, så att skapa en enkel Toast Skagen hemma kan vem som helst idag göra på nolltid.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *